Haar en huidverzorging: pruiken en haarwerken

Hoi! Mijn naam is Brigitte en mijn blog staat helemaal in het teken van uiterlijke verzorging. Hoewel ik de veertig gepasseerd ben, ben ik nog altijd reuze druk in de rol van kapster en visagiste. Mensen onderschatten nog weleens wat een vlot kapsel en een stralende gezichtshuid voor je kunnen betekenen. Daarom ben ik deze blog begonnen, om anderen tips en inspiratie te geven op het gebied van haar en gezichtsverzorging. Aangezien ik dag in dag uit haren was, kapsels knip, gezichten reinig en onthaar, weet ik precies welke middelen en trucjes het meest geschikt zijn en voor wie. Futloos haar, vet haar, droge huid, geïrriteerde huid: het zijn allemaal lastige problemen die je eenvoudig kunt beperken. Good luck!

Haar en huidverzorging: pruiken en haarwerken

Haar en huidverzorging: pruiken en haarwerken

20 juni 2017
 Categorieën:
Haar- & huidverzorging, Blog


Pruiken en haarwerken

Vroeger bestonden er geen haarwerken en werden er enkel pruiken aangeboden. Een groot nadeel hiervan waren de lelijke zichtbare randen waardoor iedereen kon zien dat het haar kunstmatig was aangebracht. Door de jaren heen kwamen er echter steeds meer technieken waardoor de pruiken en haarstukken steeds meer op echt haar gingen lijken. De eerste echte ontwikkelingen waren in de jaren tachtig te zien. Haarwerken en pruiken werden toen veel gebruikt in de theater-en filmindustrie. Niet veel later kwamen de pruiken ook in de handel op de particuliere markt. Pruiken en haarstukken worden gemaakt van synthetische of natuurlijke, menselijke, haren.


Haarwerken en pruiken, algemene informatie

Tegenwoordig zijn er pruiken voor zowel vrouwen als mannen. Pruiken worden tegenwoordig gemaakt op basis van een volledig gesloten basis of op trenzen. Haarstukken zijn speciaal bedoeld voor het bedekken van bepaalde gedeelten van het hoofd. Vaak worden deze haarstukken ook wel "toupet" genoemd. Zowel een pruik als een haarstuk kan machinaal of met de hand gemaakt worden. Daarnaast is er de keuze uit synthetisch haar of haar van menselijke afkomst. Deze factoren samen bepalen niet alleen het comfort en de kwaliteit van de pruik of het haarstuk, maar zeer zeker ook de prijs.


Haarwerken, welke soorten zijn er?

Onder de haarwerken zijn verschillende mogelijkheden. Niet iedereen heeft namelijk behoefte aan een volledige pruik. U kunt uw haren voller laten lijken door een haarstuk te gebruiken of juist bepaalde haarloze delen willen voorzien van haar. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.


Gedeeltelijk bedekkende haarstukken

De gedeeltelijk bewerkte pruiken worden speciaal gemaakt om haar toe te kunnen voegen aan specifieke gedeeltes van het hoofd. Ook kunnen zij gebruikt worden om iets toe te voegen aan een bepaald kapsel.  Meestal worden deze kleinere pruiken gemaakt worden op een ondergrond van zeer fijnmazig gaas. Een ander voorbeeld van dit soort haarstukken zijn de klemmen en elastieken met haar die direct kunnen worden aangebracht en afgehaald naar gelang het kapsel. Ook kan men, met de laatste twee voorbeelden, het haar snel langer maken en/of een volledig ander kapsel creëren.


Open hoofdbedekkende haarwerken

Deze haarwerken worden vaak de kaploze pruiken genoemd. Meestal worden ze machinaal gemaakt en wordt het haar vastgezet op stroken textiel. Daarna worden ze vastgestikt aan een soort van haarband. Het grootste verschil met bovenstaande pruik, is het feit dat dit open ruimtes achterlaat. Zo kunnen de eigen haren gewoon gebruikt worden en is het haarstuk in feite enkel een verdikkingsmethode van het haar. Een nadeel: Ze zijn niet bedoeld voor mensen zonder haar of met zeer weinig haar aangezien men de hoofdhuid dan zeker zal blijven zien.


Haarwerken voor mannen

Steeds vaker hebben ook de mannen de behoefte om een pruik te dragen. Vaak kiezen zij voor een gedeeltelijk of volledig bedekkend haarstuk om zo kalende of al volledig kale plekken weg te werken. Deze haarstukken hebben een aparte, maar wel bekende naam namelijk de toupet. Toch zijn er voor mannen ook andere oplossingen zoals een volledige pruik of het implanteren van haar. Meestal wordt echter gekozen voor het haarstuk die op dezelfde manier geproduceerd wordt als de haarstukken voor de dames.

Kijk voor pruiken, haarwerken en toupetten op Dohmen Hair.

Over ons
Haar en gezichtsverzorging

Hoi! Mijn naam is Brigitte en mijn blog staat helemaal in het teken van uiterlijke verzorging. Hoewel ik de veertig gepasseerd ben, ben ik nog altijd reuze druk in de rol van kapster en visagiste. Mensen onderschatten nog weleens wat een vlot kapsel en een stralende gezichtshuid voor je kunnen betekenen. Daarom ben ik deze blog begonnen, om anderen tips en inspiratie te geven op het gebied van haar en gezichtsverzorging. Aangezien ik dag in dag uit haren was, kapsels knip, gezichten reinig en onthaar, weet ik precies welke middelen en trucjes het meest geschikt zijn en voor wie. Futloos haar, vet haar, droge huid, geïrriteerde huid: het zijn allemaal lastige problemen die je eenvoudig kunt beperken. Good luck!

Zoeken
Archief
Recente artikelen